Kestovaippa | Kestovaippakauppa

Jos vauvan viesteihinsä vastataan johdonmukaisesti tarjoamalla mahdollisuus tehdä hätänsä muualle kuin vaippaan, lapsi oppii hallitsemaan rakkoaan ja suoltaan jossain määrin jo varsin varhain, mikä voi nopeuttaa kuivaksi oppimista. Voit myös liottaa likavaippoja ämpärissä. Yhden kertakäyttövaipan maatuminen kestää kaatopaikalla jopa 500 vuotta. Kestovaippoja voi käyttää myös osa-aikaisesti, eli kotona kestot ja kaupungilla liikkuessa tai öisin kertikset. Kostuessaan natrium polyakrylaattirakeet muuttuvat geelimäisiksi helmiksi, ja imevät moninkertaisen määrän nestettä. Edullinen ratkaisu on kierrättää vanhat flanellipaidat ja pyyhkeet vaipassa.

Minkälaisia kestovaippoja on?

Kestovaippoja on monia erilaisia: sisävaippoja, kuorivaippoja, taskuvaippoja, all-in-one-vaippoja (AIO-vaipat) sekä kuivaksiopetteluhousuja. Niiden valmistukseen ja puhtaanapitoon menee murto-osa kertakäyttövaippoihin kuluvista luonnonvaroista. Luonnonvaroja kuluttavat myös vaippojen valmistus, varastointi, kuljetus kuluttajille ja edelleen kaatopaikalle. Housumallisiin kertakäyttövaippoihin uppoaa helposti noin 900 euroa vuodessa, koko vaippailukautena noin 2000-2500 euroa. Sopivan imukerroksen löytäminen voi olla haastavaa. Vaipat saattavat myös sisältää jäämiä dioksiinista, jota käytetään vaippavalmistuksessa. 60°C on riittävä pesulämpötila hygienian ylläpitämiseksi. Vaippailutyylin valinta on yksi tällaisista päätöksistä ja sen tekee jokainen henkilökohtaisten uskomusten ja mieltymysten mukaan. Vaippa on hyvä vaihtaa kuivaan aina sen kastuttua. Valkaisuaine saattaa pilata vaipan kosteussulun.

Entäpä kestovaippojen ekologisuus?

Kertakäyttövaipat saattavat tuottaa puolet lapsiperheen jätemäärästä. Lapsesi on vaipoissa ympäri vuorokauden ensimmäiset 2-3 vuotta. Ennen kertakäyttövaippojen aikakautta kaikki vaipat olivat kestovaippoja, jotka oli valmistettu puuvillaharsosta, -flanellista tai -froteesta ja usein muovisista kuorista. Voivat olla minkä tahansa tyyppisiä ja mallisia vaippoja. On ne pikkuvauvallakin aika jees kyllä. Vaipat voidaan jakaa kuivaja märkäpintaisiin riippuen siitä, miltä vaipan pinta tuntuu kastuttuaan. Sisäpintana meidän vaipoissa on ollut kuivaliinakangasta, joka vie kosteuden nopeasti pois vauvan iholta. Yksi kesto päivässä on loistava alku. Ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, että tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan. Upeissa väreissä ja kauniissa kuosissa tulee valinnan vaikeus. Mikäli haluat helpottaa vaipan pesua ja helliä vauvan ihoa, lisää pakettiin hoitoliina. Kestovaipat tuntuivat meistä aluksi melko kalliilta, kunnes ymmärsimme kustannusten jakautuvan pidemmälle aikavälille. Vaippalainaamot ovat erinomainen tapa tutustua erilaisiin vaipatusmahdollisuuksiin. Vaippoja ei siis kannata välttämättä ostaa suurta erää kerralla, sillä sopivan vaipan etsiminen saattaa viedä aikansa. Älä käytä huuhteluainetta, vaan lisää huuhteluveteen tilkka etikkaa tai teepuuöljyä.

Kestovaippakauppa